Ovladavanje čitanjem

Maja Kelić (Naklada Slap, Zagreb)
4.114,00 din
+
 

Ovladavanje čitanjem je knjiga namenjena malim čitaocima, učiteljima, roditeljima i logopedima. S obzirom na to da je čitanje veština, ona se razvija vežbom. U današnje vreme neupitna je njena važnost u svakodnevnom životu. Deca se sve češće, već pre polaska u prvi razred, upoznaju sa slovima, a neka od njih imaju i usvojeno početno čitanje. Takođe, već se u drugom razredu očekuje da deca samostalno čitaju dela koja sadrže složene sintakse ili pak mnoštvo retkih i zastarelih reči koje su za male čitaoce veliki izazov. 

Sam naslov kaže koji je glavni cilj ovog priručnika: ovladati čitanjem. Kako bi ispunio svoj cilj, uz prvu celinu koja se odnosi na teorijsku podlogu razvoja čitanja, uticaj pojedinih jezičkih sastavnica na veštinu čitanja te poremećaje čitanja, u njemu se nalazi i niz vežbi. Vežbe su namenjene deci od 8 do 11 godina
, koja su ovladala početnim čitanjem, međutim ono nije odgovarajuće brzine i tačnosti, a mehanizmi razumevanja pročitanog još nisu razvijeni. Zamišljene su na način da su vezane uz određenu priču. 

Kako bi priče deci bile zanimljive, bliske i primerene uzrastu, njihove su teme pomno birane. Takođe, pisane su jednostavnom sintaksom i jasne su strukture te su u njih namerno uneti jezični elementi poput velikog broja glagola ili predloga, pseudoreči, sinonima ili antonima. Upravo to omogućuje da dete spontano, kroz priču, usvoji jezičko bogatstvo i nadogradi svoj jezički sistem. 

Zadaci u knjizi dele se na one pre i posle čitanja pojedine priče. Kako bi taj dio knjige bio u potpunosti prilagođen deci i podsticajan za rad, prepun je šarenih i živopisnih ilustracija, koje se savršeno uklapaju u temu pojedine priče. 

Važno je napomenuti da su upravo priče i zadaci u ovoj knjizi primer prema kojem svaki roditelj, učitelj ili logoped može detetu osmisliti i sastaviti nove zadatke, stoga se ne treba zaustaviti samo na postojećima. 

Ovaj priručnik pisan je iz perspektive logopeda, iz koje se čitanju pristupa kao jezičkoj veštini. Izuzetno je važan rad od najranijeg uzrasta, kako bi se i ona, a i sve druge veštine koje u njoj imaju temelj, u potpunosti razvile. Upravo je ova knjiga jedinstven primerak sredstva za rad i razvoj na, u današnjem svetu neophodnoj, veštini čitanja, stoga je preporučujemo roditeljima i svima koji rade s decom.Pregledajte delove knjige on-line (PDF format):
 Sadržaj      Poglavlje 


Godina: 2015 Izdanje: 1.
ISBN: 978-953-191-792-6 Format: 20,5 x 28,5 cm
Uvez: Meki povez s klapnama Broj stranica: 176
NEWSLETTER

Redovno primajte naše novosti prijavom na mailing listuSINAPSA EDICIJE d.o.o.


© Sinapsa Edicije. All rights reserved.
Powered by IP Plus.