Neuropsihološki aspekti istraživanja ADHD-a kod djece

Autori: Svjetlana Salkičević, Meri Tadinac Izdavač: Naklada Slap
2.992,00 din
+
 

Knjiga je izrađena u okviru finansiranja istraživačke delatnosti na Sveučilistu u Zagrebu 2013. i 2014. pod voditeljstvom prof. dr. sc. Meri Tadinac i dela doktorske disertacije dr. sc. Svjetlane Salkičević "Provjera revidiranog modela dvostrukog puta kod djece s poremećajem pažnje ili hiperaktivnim poremećajem", nastale u okviru projekta MZOS-a "Provjera evolucijskog modela prilagodbe i zdravlja" pod voditeljstvom prof. dr. sc. Meri Tadinac. 

Vredno delo u kojem su u prvom delu monografski prikazani različiti neuropsihološki aspekti ADHD-a, a u drugom je delu prikazano kvalitetno kliničko istraživanje u kojem su korišćeni pomno odabrani i primereni psihodijagnostički instrumenti. 

Ovo istraživanje moglo bi poslužiti kao ogledni primer za povezivanje nauke i kliničke prakse. Izuzetan je doprinos ovog istraživanja u tome što autorke povezuju rezultate različitih mernih instrumenata sa svakodnevnim funkcioniranjem osoba s ADHD-om. 

(Iz recenzije izv. prof. dr. sc. Slavke Galić) 


Knjiga produbljuje razumevanje ADHD-a, posebno neuropsiholoških faktora u podlozi njegovih simptoma. Važnost ove knjige je dvojaka. Prvo, autorike su dale vrlo obuhvatan i temeljan prikaz rezultata savremenih istraživanja etiologije ADHD-a, stavljajući poseban naglasak na neuropsihološke faktore. 

Drugo, sprovele su sopstveno empirijsko istraživanje kojim su proverile postavke Revidiranoga modela dvostrukog puta ADHD-a (Sonuga-Barke, Bitsakou i Thompson, 2010.) i proširile njegovu primenu na ponašanja dece s ADHD-om s kojima ranije nije bio povezivan – sa svakodnevnim funkcioniranjem i verbalnim učenjem. 

(Iz recenzije prof. dr. sc. Gordane Keresteš)Pregledajte delove knjige on-line (PDF format):
 Sadržaj      Poglavlje 


Godina: 2017 Izdanje: 1.
ISBN: 978-953-191-814-5 Format: 16,7 x 24,5 cm
Povez: Tvrdi Broj stranica: 156

 

NEWSLETTER

Redovno primajte naše novosti prijavom na mailing listuSINAPSA EDICIJE d.o.o.


© Sinapsa Edicije. All rights reserved.
Powered by IP Plus.