Errare humanum est

Autor: Miroslav Goreta Izdavač: Naklada Slap
4.114,00 din
+
 

“Errare humanum est” je nastavak ili, tačnije, “Sažetak” nastojanja da se u svakodnevnom forenzičkom radu postigne visoki stručni i etički nivo. I postignut je. Nije preterano reći kako je “Erarre humanum est” ključna knjiga iz područja forenzičke psihijatrije na hrvatskom jeziku. U knjizi se opisuju gotovo svi aktualni problemi iz ovog područja. Autor ni na jednom mestu ne beži od nuđenja rešenja, iako je nemali broj puta puno lakše bilo izabrati put lagodnog “nemešanja” ili odabiranja dvosmislenih poruka. Knjiga bi dakle trebala biti obavezna literatura za sve psihijatrijske veštake i ako bi se to ostvarilo, psihijatrijska veštačenja bi u Hrvatskoj izgledala sasvim drugačije (naravno, bolje). Iako je pisana vrlo stručnim jezikom, knjigu mogu koristiti i nepsihijatri, u prvom redu sudije, advokati, državni advokati, socijalni radnici, psiholozi i sl. Svima koji učestvuju u sudskim postupcima u kojem se pojavljuju osobe sa psihičkim smetnjama ova će knjiga biti od neprocenjive pomoći. 
(doc. dr. sc. Ante Bagarić, Psihijatrijska bolnica Vrapče)

Ova knjiga je još jedan vredan prilog autora ukupnoj forenzičko-psihijatrijskoj literaturi u našoj zemlji. Nedvosmisleno je da autor decenijama prati i aktivno učestvuje u različitim stručnim i akademskim raspravama u području donošenja zakona i njegovoj primeni. U kratkim i eksplicitnim poglavljima autor obrađuje najčešća pitanja iz prakse. Knjiga je edukativna i pisana na način i terminologijom da je mogu razumeti i nepsihijatri. 
(doc. dr. sc. Vesna Šendula Jengić, Psihijatrijska bolnica Rab)

Jedinstvenost ove knjige proizlazi iz činjenice da se autor bavi najčešćim greškama unutar vlastite struke, što je retka pojava unutar bilo koje profesije. Svoju kritičku analizu pogrešnih stavova i pogrešnog postupanja u praksi forenzičkih veštačenja autor iznosi vrlo jasno i argumentovano, nudeći obilje zanimljivih zapažanja i oštroumnih komentara. I to sve čini krajnje dobronamerno, s jedinim ciljem kako bi upozoravanjem na pogrešna, ponekad nezakonita, a vrlo često i nemoralna postupanja u inače zahtevnim forenzičkim veštačenjima doprineo kvalitetnijim veštačenjima za potrebe sudskih postupaka. 
(prof. dr. sc. Velinka Grozdanić, Pravni fakultet Sveučilišta u Rijeci)

 

Pregledajte delove knjige on-line (PDF format):
Sadržaj     Poglavlje

 

Godina: 2015 Izdanje: 1.
ISBN: 978-953-191-800-8 Format: 17 x 24,5 cm
Povez: Tvrdi Broj stranica: 235
NEWSLETTER

Redovno primajte naše novosti prijavom na mailing listuSINAPSA EDICIJE d.o.o.


© Sinapsa Edicije. All rights reserved.
Powered by IP Plus.