Skip to main content

Palijativna zdravstvena njega

Autor: Marija Ljubičić Izdavač: Naklada Slap

4.400,00 din
+
 

"Novo stoljeće bilježi golem razvoj znanosti. Dok čovjek nastoji saznati kako produžiti život, pojavnost brojnih neizlječivih bolesti ostavlja ga i dalje nemoćnim.

Ciljevi sestrinstva usko se povezuju s globalnim ciljevima održivog razvoja u promoviranju zdravlja, općeg blagostanja, obrazovanja i unaprjeđenja kvalitete života svih ljudi.

Istovremeno, uloga sestrinstva izrazito je naglašena u stanjima kad izlječenje nije moguće, kad se nastoji ublažiti bol i patnja, stvoriti osjećaj povezanosti, očuvati dostojanstvo te pozitivno utjecati na kvalitetu života, posebice u posljednjim trenucima čovjekova postojanja. S tom vodiljom, palijativna zdravstvena njega kao autonomna i samostalna djelatnost medicinskih sestara u palijativnoj skrbi, usmjerena je ne samo na provođenje sestrinskih i sestrinsko-medicinskih intervencija nego i na cjelovitu dobrobit za čovjeka.

Sadržaj publikacije pojašnjava osnovnu terminologiju u palijativnoj skrbi, osnovna načela, filozofiju, teorijske koncepte i specifičnosti palijativne zdravstvene njege, pojavnost boli i neugodnih simptoma te psiholoških reakcija u suočavanju s neizlječivom bolesti. Poseban naglasak stavlja se na komunikacijske vještine i etičke aspekte, a podrška sudionicima u palijativnoj skrbi istaknuta je kao značajan segment u dosezanju visokih standarda i kvalitete usluga."

(iz Predgovora)

 

Pregledajte delove knjige on-line (PDF format):
Godina: 2020. Izdanje: 1.
ISBN:

978-953-191-893-0

Format: 17,5 x 24,5 cm
Povez: Tvrdi povez Broj stranica: 248