Skip to main content

AMDP sustav za procjenu i dokumentaciju psihopatologije u psihijatriji

Urednici: Dalibor Karlović, Wolfgang Trabert
Izdavač: Naklada Slap

8.250,00 din
+
 

Napomena. U cenu je uključen:
- Priručnik za procenu i dokumentaciju psihopatologije u psihijatriji
- 25 protokola za primenu

- dodatne količine protokola naručuju se zasebno

AMDP sistam prati izrazito opsežan opisni psihopatološki pristup kako bi se minimalizirala opasnost od zanemarivanja značajnih simptoma tokom početnog pregleda. Stoga AMDP sistam ima ključnu ulogu u sticanju bazičnih znanja iz područja psihopatologije. Kada se studenti medicine i psihologije po prvi put susretnu s osobama obolelim od psihičkih poremećaja, veliki je izazov opisati iskustva pacijenata na odgovarajući, sažeti i razumljiv način, te upravo tu AMDP sistem može biti od pomoći. Tokom kliničke obuke i nakon nje, AMDP sistem centralni je alat u klasifikaciji i opisu psihopatologije u kliničkim zapisima i komunikaciji. Stoga ne čudi što se AMDP sistem redovno citira i spominje u savremenim udžbenicima psihijatrije i psihoterapije.

U ovom izdanju, definicije 100 psihopatoloških i 40 somatskih temeljnih simptoma, sadržanih u AMDP sistemu, jezički su i opisno doterane. Dodatak sadrži novi odeljak o formaciji sindroma. S druge strane, temeljni registar pojedinačnih simptoma u priručniku ostao je, kao i u prethodnim izdanjima, nepromenjen kako bi se olakšalo uporedno istraživanje i osiguralo kontinuirano uspešno sprovođenje utvrđenih skala za ocenjivanje sindroma. Uzimajući u obzir razvoj opisa i ocenjivanja psihopatoloških simptoma u zadnjih nekoliko godina, ovo poslednje izdanje AMDP sistema prošireno je za dodatnih jedanaest psihopatoloških i tri somatska simptoma. Ti se simptomi mogu, prema potrebi, upotrebiti za nadopunu temeljnog registra pojedinačnih simptoma u priručniku.

 --------------------------------------------------------------------
Izvodi iz recenzija:

AMDP sustav kao priručnik dokumentira brojne psihopatološke simptome i znakove. Djelo se sastoji od tri dijela. Opći dio priručnika daje pregled strukture AMDP sustava, pojedine simptome, kao i opće te vremenske postavke procjene. Navedene su i razine procjene kao i podaci vezani uz obradu podataka. Drugi dio opisuje psihopatološki nalaz, a koji uključuje poremećaje na razini svih bitnih modaliteta u psihijatriji. Treći dio se odnosi na somatske nalaze. Iza literature, su navedeni dodaci (uz dokumentacijski formular te nazive AMDP simptoma na više jezika, uključujući hrvatski jezik) te kazalo, što ukazuje na visoku razinu sistemskog pristupa. Želio bi naglasiti vrlo bitnu edukativnu ulogu ovog djela, za studente, specijalizante, ali i stručnjake u području mentalnog zdravlja. Djelo otvara i vječitu dilemu, da li u procjeni psihopatologije treba naglasak staviti na kategorijski ili dimenzionalni pristup te kako postići ravnotežu u procjeni što je u konačnici i tajna uspjeha u svakodnevnoj praksi. Posebnu važnost djelu daje njegova znanstvena utemeljenost koja se očituje i kroz literaturu navedenu na kraju priručnika.

Iz recenzije: Prof.dr.Darko Marčinko
Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu
Predstojnik Klinike za psihijatriju i psihološku medicinu KBC Zagreb specijalist psihijatar, subspecijalist iz biologijske psihijatrije, psihoterapije i forenzičke psihijatrije

 

U nedostatku laboratorijske dijagnostike u psihijatriji, postavljanje točne dijagnoze često nije lagan zadatak. Zato se oslanjamo na dobivene podatke, i kliničku procjenu. Temelj kliničkog zapažanja jest ispravna procjena psihopatologije. Stoga je Priručnik za procjenu i dokumentaciju psihopatologije u psihijatriji, koji koristi AMDP sustav, bitan doprinos ne samo u edukaciji studenata, specijalizanata i specijalista, nego i velika pomoć u radu s bolesnicima. Korištenje AMDP sustava omogućuje „mapu“ psihopatoloških, ali i drugih simptoma za svakog bolesnika, na osnovu koje se vrši precizna procjena aktualnog stanja bolesnika. Isto predstavlja polaznu točku za odluku o daljnjem liječenju. Zato bi ovaj priručnik trebao biti nadohvat ruke svakog stručnjaka koji pregledava osobe sa psihijatrijskim poremećajima, ali i i osobe za koje je zatražen pregled psihijatra iz bilo kojeg razloga.

Iz recenzije: Izv. prof. dr. sc. Marina Šagud
Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu
Klinika za psihijatriju i psihološku medicinu
Pročelnica Zavoda za Kliničku psihijatriju

Godina: 2022 Izdanje: 1.
ISBN: 978-953-191-961-6 Format: 12 x 19 cm
Povez: Tvrdi povez + 25 A3 listova za odgovore Broj stranica: 210