Petzova statistika

Autor: Boris Petz, Vladimir Kolesarić, Dragutin Ivanec
6.732,00 din
+
 

U uvodnom delu, objašnjavajući svoj pristup statistici, profesor Petz ističe kako je i sam nematematičar i kako je “metodom vlastite kože” sicao iskustva s osnovnim teškoćama s kojima se nematematičari susreću u najvećem broju statističkih tekstova. Kasnije je, kao profesor, u nastavi imao prilike da godinama prati kod drugih ljudi različite vrste teškoća s kojima se bore nematematičari u susretu sa statistikom. I zato je teškoće ove vrste nastojao da prebrodi na najbezbolniji način služeći se – što je više bilo moguće – logičkim zaključivanjem i praktičnim primerima.

Kako je profesor Petz shvatao statistiku samo kao sredstvo kojim se u nekoj struci dolazi do sažetih podataka i kako se zaključuje na osnovu statističkih podataka, izvrsno pokazuje njegovo poglavlje o zaključivanju u statistici (u ovom udžbeniku to je 22. poglavlje). Svako ko koristi statistiku, bilo u stručnom bilo u naučnom radu, trebao bi dobro da prouči i to poglavlje.

Od poslednjih promena i dopuna koje je on sam uneo prošlo je više od 10 godina. Statistika, čak i ova osnovna, razvija se i ima inovacija, pa je bilo korisno dopuniti Petzovu knjigu tim novijim sadržajima, ali pritom zadržati što je više moguće sve odlike Petzovog načina prezentovanja statističkog materijala.

Novo: dodatak knjizi! SPSS (Statistics Package for the Social Sciences) jedan je od najčešće korišćenih računarskih programa u društvenim naukama. Upoznajte se s osnovnim statističkim postupcima koji se mogu uraditi tim programom.

 

 

Godina: 2012 Izdanje: 7.
ISBN: - Format: 17,5 x 24,5 cm
Povez: Tvrdi povez Broj stranica: 700
NEWSLETTER

Redovno primajte naše novosti prijavom na mailing listuSINAPSA EDICIJE d.o.o.


© Sinapsa Edicije. All rights reserved.
Powered by IP Plus.