DSM-5 Dijagnostički i statistički priručnik za duševne poremećaje

Američka Psihijatrijska Asocijacija Ur. hrv. izdanja: Vlado Jukić, Goran Arbanas Izdavač: Naklada Slap, Zagreb
13.200,00 din
+
 

DSM je praktičan, funkcionalan i fleksibilan vodič za uređivanje podataka koji mogu pomoći u tačnoj dijagnostici i lečenju duševnih poremećaja. To je alatka kliničara, temeljni edukativni materijal za studente i praktičare i izvor podataka za istraživače na ovom području.

Ovo je najopsežniji, relevantan i savremeni izvor informacija koji upotrebljavaju svi stručnjaci koji se bave različitim aspektima brige o psihičkom zdravlju, uključujući psihijatre, druge lekare, psihologe, socijalne radnike, medicinske sestre, savetnike, forenzičke i pravne stručnjake, radne i rehabilitacijske terapeute, kao i druge zdravstvene stručnjake. DSM priručnik se koristi u skoro svim državama u kojima postoji službena psihijatrija, jer njegova upotreba unapređuje svakodnevnu kliničku praksu. Kriterijumi su sažeti i jasni, namenjeni poboljšanju objektivne procene simptoma kliničke slike u različitim kliničkim uslovima – ambulantnim, bolničkim, dnevno-bolničkim, savetodavno-konzilijarnim, kliničkim, u privatnoj praksi i u primarnoj zaštiti.

U petom izdanju DSM priručnika, objavljenom 2013. godine u Sjedinjenim Američkim Državama i 2014. u Hrvatskoj, poremećaji su reorganizovani u novu organizacijsku strukturu koja je u skladu s MKB-11 (biće objavljen u 2015. godini). Peto izdanje uključuje mnoštvo promena koje osmislili vodeći svetski stručnjaci u području duševnih poremećaja, a koje su potkrepljene mišljenjem nezavisnih stručnih recenzenata. Neke od njih su objedinjavanje autističnog, Aspergerovog i pervazivnog razvojnog poremećaja u poremećaje iz spektra autizma; reorganizovana klasifikacija bipolarnih i depresivnih poremećaja; promene kod poremećaja uzimanja psihoaktivnih supstanci; preciznija specifikacija velikog i blagog neurokognitivnog poremećaja; promena u shvatanjima poremećaja ličnosti i tako dalje.

DSM-5 će, na zadovoljstvo stručnjaka i samih pacijenata, doprineti lakšem korišćenju stručne i naučne literature, biće podloga za naučna istraživanja i stručna razmišljanjai unaprediće kliničku praksu.

 

Godina: 2014 Izdanje: 1.
ISBN: 978-953-191-787-2 Format: 17,5 x 24,5 cm
Povez: Tvrdi + ovitak Broj stranica: 980
NEWSLETTER

Redovno primajte naše novosti prijavom na mailing listuSINAPSA EDICIJE d.o.o.


© Sinapsa Edicije. All rights reserved.
Powered by IP Plus.