Kognitivna terapija za složene probleme

Autor: Judith S. Beck Što učiniti kada temeljna znanja ne pomažu
4.488,00 din
+
 

Ova knjiga dr. J. Beck je vredan doprinos literaturi iz područja kognitivne terapije s pacijentima koji imaju teže probleme. Na osnovu sopstvenog rada s pacijentima i supervizije drugih terapeuta, dr. Beck je uspela da opiše tipične probleme koji ometaju napredak u terapiji i obeshrabruju kako pacijente, tako i terapeute. Sve do nedavno mnogi terapeuti su te probleme smatrali manifestacijama "otpora", "reakcijama negativnog transfera" ili "pasivno-agresivnim sklonostima". Zbog toga su često bili frustrirani, ne znajući šta da urade.

Umesto nabrajanja tih prepreka u terapiji, dr. Beck ih je preoblikovala u prepoznatljive, lako uočljive probleme koji imaju specifične granice i karakteristike. Kategorišući probleme u specifična područja, osigurala je dostupnost njihovoj kompleksnosti. Na osnovu svog ogromnog iskustva, dala je pregled adekvatnog pristupa svakoj vrsti teškoća: (1) konceptualizacija problema u terminima pacijentove razvojne prošlosti, bazičnih verovanja i pretpostavki i disfunkcionalnih kognicija i ponašanja, i (2) oblikovanje relevantnih strategija i tehnika za rešavanje problema. Budući da je svaki problem drugačiji, neophodno je u skladu s tim prilagoditi strategije, što se u ovoj knjizi odlično i opisuje. Opterećenje terapeuta nije oduvek bilo tako veliko. U prvim godinama kognitivne terapije, mogli smo se jednostavno usmeriti na pacijentove ovde-i-sada probleme i primeniti relevantne tehnike. Za depresivne pacijente to je značilo ponašajnu aktivaciju pomoću planiranja aktivnosti, ispunjavanja protokola disfunkcionalnih misli i angažovanja u praktičnom rešavanju problema. U proseku, depresija (ili anksiozni poremećaj) bi nestao do 10. seanse, a jednu bi ugovorili radi prevencije povratka. Kako je vreme prolazilo trajanje terapije pacijenata s komorbidnim poremećajima ili složenim hroničnim problemima (poput onih opisanih u knjizi) produžilo se na 15, 20, 25 ili čak i više seansi. 

Pacijenti su počeli dobijati dijagnoze poremećaja ličnosti uz depresiju, anksioznost ili panični poremećaj. Danas prosečni pacijent koji traži terapiju na Beckovom institutu kognitivne terapije dobija najmanje dva psihijatrijska leka i pokazuje ograničene odgovore na psihofarmake ili pethodne psihoterapije. U srži te relativne nedostupnosti terapiji je različiti niz terapijskih problema koje je divno opisala dr Beck.

 

Pregledajte delove knjige on-line (PDF format):
 Sadržaj      Poglavlje 


Godina: 2010 Izdanje: 1.
ISBN: 978-953-191-561-8 Format: 16,5 x 24 cm
Povez: Tvrdi povez Broj stranica: 324
NEWSLETTER

Redovno primajte naše novosti prijavom na mailing listuSINAPSA EDICIJE d.o.o.


© Sinapsa Edicije. All rights reserved.
Powered by IP Plus.