Kratko ispitivanje mentalnog statusa - MMSE 2

Autori originalnog dela: Marshal F. Folstein, Susan E. Folstein, Travis White, Melissa A. Messer 

Urednik srpskog izdanja: dr sc. Ivana leposavić
Recenzenti: dr sc. Biljana Šaula-Marojević i prof. dr Dragan Pavlović 

PREGLED

Šta meri: mentalni status
Uzrast osobe starije od 18 godina, bolesnici sa demencijom i kognitivnim oštećenjima
Primena: individualna
Trajanje: do 15 minuta, zavisno do verzije

Ocenjivanje:


Norme:

ručno (uputstva u Priručniku)


prema originalu

Stručne kvalifikacije
za primenu:

A (psihijatri, lekari, neurolozi...)

 
IZVORNI NAZIV: Mini-Mental State Examination, 2nd edition (MMSE-2)
GODINA OBJAVLJIVANJA DRUGOG DOPUNJENOG IZDANJA MMSE-2: 2010.
SRPSKO IZDANJE: Sinapsa edicije, Beograd (2014. god.)

MMSE-2 je kratka mera procene mentalnog stanja osoba starijih od 18 godina. Originalni MMSE bio je namenjen kao pomoć pri kliničkom pregledu kognitivnog dela mentalnog stanja i jedan je od najviše korišćenih kratkih instrumenata za skrining kognitivnih oštećenja i praćenje bolesnikovog stanja tokom vremena.

Epidemiolozi su ga koristili za procenu većih kognitivnih oštećenja, a u kliničkim istraživanjima se koristio i za procenu bolesnika za uključivanje u istraživanja lečenja demencije.

Na osnovu originalnog MMSE-a napravljeno je ovo drugo izdanje (MMSE- 2:SV), standardna verzija, koja je uporediva s originalnom verzijom. MMSE-2 (kao ni originalni MMSE) ne može se samostalno koristiti za dijagnostkovanje bilo koje bolesti, budući da kognitivna oštećenja imaju brojne uzroke, pa dijagnostikovanje neke pojedine bolesti zahteva anamnezu, potpuni psihički status, fizički i neurološki pregled, kao odgovarajuće laboratorijske testove.

Originalni MMSE je poboljšan i unapređen novom Kratkom verzijom, pa u ponudi imamo dve verzije:

1. MMSE-2:KV
Ova, kratka verzija MMSE-2 može se koristiti u kliničkim ili istraživačkim situacijama koje zahtevaju vrlo brz kognitivni skrining. Sastoji se od zadataka iz standardne verzije (MMSE-2:SV): registracija, vremenska orijentacija, prostorna orijentacija i dosećanje.

2. MMSE-2:SV
Ova standardna verzija zadržava originalnu struktura i bodovanje i omogućuje poređenje rezultata s originalnim MMSE. Sastoji se od 11 zadataka: registracija, vremenska orijentacija, prostorna orijentacija, dosećanje, pažnja i računanje, imenovanje, ponavljanje, razumevanje, čitanje, pisanje i crtanje.

Tri reči iz originalnih zadataka registracija/dosećanje odabrane su tako da budu nešto teže, a promenjen je i zadatak razumevanja, da bi se osobama s fizičkim ograničenjima olakšalo njegovo izvođenje . U celini, težina MMSE-2:SV, uz raspon rezultata (tj. 0 do 30), ostaje ista kao i u originalu.

Obe verzije MMSE-2 imaju odgovarajući paralelni oblik što smanjuje mogućnost učinka uvežbavanja koji se može dogoditi kod višekratnih ispitivanja.

Verzije MMSE-2 razlikuju se prema vremenu potrebnom za primenu i ispitivač mora oceniti koju verzijutreba da upotrebi, kao i da li da nastavi s dodatnim ispitivanjem.

Norme navedene u priručniku su originalne, napravljene na uzorku od 1531 osobe i na kliničkim uzorcima bolesnika s Alzheimerovom bolešću (AB) i supkortikalnom demencijom, a prilagođene su s obzirom na uzrast i stepen obrazovanja.

 

Edukacija: PRIMENA I INTERPRETACIJA TESTA MMSE-2 

  Naziv Opis Cena
SE-301 MMSE-2 KOMPLET

Srpsko izdanje, 2014. god.

24.940,00 din
+
SE-301-01 MMSE-2 KV CRVENI OBLIK

Pakovanje od 50 komada

3.540,00 din
+
SE-301-02 MMSE-2 KV PLAVI OBLIK

Pakovanje od 50 komada

3.540,00 din
+
SE-301-03 MMSE-2 SV CRVENI OBLIK

Pakovanje od 50 komada

6.180,00 din
+
SE-301-04 MMSE-2 SV PLAVI OBLIK

Pakovanje od 50 komada

6.180,00 din
+
SE-301-90 MMSE-2 PRIRUČNIK
5.500,00 din
+
NEWSLETTER

Redovno primajte naše novosti prijavom na mailing listuSINAPSA EDICIJE d.o.o.


© Sinapsa Edicije. All rights reserved.
Powered by IP Plus.