e-POTJEH

Jelena Kuvač Kraljević
U saradnji s: Gordana Hržica, Nevena Padovan, Lana Kologranić Belić, Marina Olujić, Ana Matić, Ivana Srebačić, Maja Peretić

PREGLED

Šta meri: odstupanja u jezičnom razvoju u svrhu probira
Uzrast: 3;0 do 6;6
Primena: individualna, uz pomoć elektroničke aplikacije
Trajanje: 10–12 min

Ocenjivanje:

Norme:

elektronsko

uzorak 822 jednojezične dece

Kategorizacija: samo za logopede


IZDAVAČ: Naklada Slap, Zagreb

Test je namenjen samo logopedima.

e-POTJEH je trijažni instrument kojem je svrha prepoznavanje dece koja su rizična za nastanak odstupanja u jezičkom razvoju.

Test se sastoji od aplikacije za sprovođenje testiranja i administraciju, s uključenim slikovnim predlošcima za sve četiri uzrasne grupe, kao i papir-olovka obrazaca za odgovore za sve četiri uzrasne grupe.

Test se sastoji od četiri suptesta od kojih svaki obuhvata jedan hronološki uzrast:
1. uzrast 3;0-3;11 - sadrži 7 zadataka i ukupno 43 testovne stavke
2. uzrast 4;0-4;11 - sadrži 9 zadataka i ukupno 49 testovnih stavki
3. uzrast 5;0-5;11 - sadrži 10 zadataka i 51 testovnu stavku
4. uzrast 6;0-6;6 - sadrži 10 zadataka i 48 testovnih stavki.

Sva četiri suptesta sastoje se od zadataka kojima se ispituju četiri jezičke sastavnice: fonologija, leksikon/semantika, morfologija i sintaksa.

Uz ispitivanje jezičnih sposobnosti, test omogućuje istovremeno bilježenje podataka o govornim i komunikacijskim obilježjima.

e-POTJEH aplikacija omogućava sprovođenje testa, unos rezultata, pregled i praćenje postignuća, izradu baze postignuća dece ispitane testom, pristup toj bazi, kao iindividualni i grupni prikaz podataka.
Djeca koja su testiranjem prepoznata kao rizična mogu se ponovo procenjivati sledeće godine. Decu koja su procenjena kao uredna nije potrebno ponovo testirati.
Ovim testom nije moguće donositi odluke o prisutnosti jezičkih teškoća odnosno postavljati dijagnoze, već samo izdvojiti pojedince koje je potrebno uputiti u daljnje dijagnostičke postupke.

Standardizovan je na stratififikovanom uzorku od 822 jednojezične dece urednog jezičnog razvoja iz svih delova Republike Hrvatske.

  Naziv Opis Cena
e-POTJEH Komplet
56.220,00 din
+
NEWSLETTER

Redovno primajte naše novosti prijavom na mailing listuSINAPSA EDICIJE d.o.o.


© Sinapsa Edicije. All rights reserved.
Powered by IP Plus.