Inventar profesionalnih interesa (CII) za profesionalno usmeravanje

George K. Bennett, Harold G. Seashore, Alexander G. Wesman

PREGLED

Šta meri: obrazovne ciljeve i interese
Uzrast: od 16 godina nadalje
Primena: individualna ili grupna
Trajanje: oko 30 minuta
Ocenjivanje: ručno (uputstva u Priručniku)
Kategorizacija:
 0   A   B   C
 
GODINA KONSTRUKCIJE: 1996.
IZDAVAČ: Naklada Slap, Zagreb, 2006.

 

Inventar profesionalnih interesa (CII) za profesionalno usmeravanje namenjen je profesionalnom usmeravanju koje pomaže pojedincima u donošenju odluka o daljem obrazovanju i izboru zanimanja. Pruža informacije o obrazovnim ciljevima, kao i o interesima za pojedine obrazovne predmete i za pojedina područja rada.

CII može biti upotrebljen zajedno s Diferencijalnim testovima sposobnosti (DAT) za profesionalno usmeravanje i selekciju. Na taj se način podaci o interesima kombinuju s podacima o sposobnostima i znanjima pojedinca. Može pomoći vrlo različitim osobama u procesu izbora zanimanja i donošenja odluka. Primenjuje se i kod obrazovno zapuštenih osoba, osoba s invaliditetom i osoba koje dolaze iz drugih kultura.

Inventar sadrži 170 ajtema; 150 sadrži izjave o karakterističnim radnim aktivnostima koje reprezentuju 15 zanimanja, a 20 ajtema se odnosi na obrazovne programe u koje se učenici mogu uključiti (viša škola, fakultet, stručna škola). Zadatak ispitanika je da, na skali od 1 do 5, za svaku opisanu aktivnost označi koliko mu se sviđa ili ne sviđa, tj. koliko bi se želeo da se bavi tom aktivnošću.

U Priručniku i u samom Inventaru nalaze se uputstva za izračunavanje stepena interesa, što omogućuje da sami ispitanici, vođeni ispitivačem, izračunaju interese za pojedina zanimanja i stepen sviđanja za 20 predmetnih područja. Na kraju Inventara nalaze se informacije o ispitivanim grupama zanimanja.

Hrvatska standardizacija uključivala je uzorak od 615 srednjoškolaca (270 mladića i 345 devojaka), uzrasta od 17 i 18 godina. Obuhvaćene su trogodišnje strukovne škole, četvorogodišnje strukovne škole i gimnazije iz različitih delova Republike Hrvatske.

U prodaji su Upitnici i profili na srpskom jeziku.

  Naziv Opis Cena
CII Komplet
29.546,00 din
+
NEWSLETTER

Redovno primajte naše novosti prijavom na mailing listuSINAPSA EDICIJE d.o.o.


© Sinapsa Edicije. All rights reserved.
Powered by IP Plus.