Skip to main content

Beckov inventar depresije-II - BDI-II

Autori: Aaron T. Beck, Robert A. Steer, Gregory K. Brown

Urednici srpskog izdanja: prof. dr Ljiljana Mihić i prof. dr Zdenka Novović
Recenzent: prof. dr Tatjana Vukosavljević-Gvozden

PREGLED

Šta meri: stepen depresije
Uzrast: 13–80 godina
Primena: individualna
Trajanje: oko 5 minuta
Ocenjivanje:

Norme:

ručno

srpski standardizacioni uzorak sa 289 ispitanika iz kliničke i 355 iz studentske populacije

Kategorizacija:
A*   B   C
* psiholozi i psihijatri


IZVORNI NAZIV: Beck Depression Inventory – Second Edition
GODINA KONSTRUKCIJE: BDI 1961., BDI-II 1996.
IZDAVAČ: Sinapsa edicije (Beograd, 2019.)


Beckov inventar depresije – II (BDI-II) je drugo izdanje u svetu najčešće korišćenog instrumenta za utvrđivanje depresije, a sadržaj njegovih ajtema usklađen je s kriterijumima za dijagnozu depresije iz DSM-IV priručnika.

Primena BDI-II omogućuje procenu ozbiljnosti ili težine depresije kod psihijatrijski dijagnostikovanih odraslih osoba i adolescenata starijih od 13 godina. Razvijen je kao indikator postojanja i jačine depresivnih simptoma, koji su u skladu s DSM-IV kriterijumima, a ne kao instrument za specifikaciju kliničke dijagnoze. Kao samostalnu ili jedinu primenjenu dijagnostičku meru treba ga koristiti oprezno jer depresija može biti popratna pojava uz niz primarnih dijagnostičkih poremećaja u rasponu od paničnog poremećaja do shizofrenije.

Inventar se sastoji od 21 ajtema, a svaki ajtem je lista od 4 izjave poređane po težini određenog simptoma depresije.

Primena BDI-II inventara je individualna i u proseku traje 5 minuta. Primena je jednostavna i dobro prilagođena korisnicima, a ispitivač može čitati pitanja osobama koje imaju teškoće s čitanjem ili s koncentracijom. Zadatak ispitanika je da od ponuđene četiri tvrdnje odabere jednu koja najbolje opisuje način na koji se osećao protekle dve nedelje, uključujući i dan ispunjavanja.

Srpska standardizacija sprovedena je na 289 ispitanika iz različitih kliničko-bolničkih centara iz 8 gradova Republike Srbije, a prikupljeni su i podaci za poređenje na 355 studenata sa različiith fakulteta.

Test je dobio potvrdu o kvalitetu od strane Instituta za psihologiju (Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu) i zaštićen je Zakonom o autorskom i srodnim pravima RS (Copyright za Srbiju - Sinapsa edicije). 

  Naziv Opis Cena
BDI-II Komplet
22.720,00 din
+
SE-270-01 BDI-II Upitnik M

100 komada

9.600,00 din
+
SE-270-02 BDI-II Upitnik Ž

100 komada

9.600,00 din
+
SE-270-90 BDI-II Priručnik
3.520,00 din
+